Fecotest

FECOTEST® is een nieuw medisch hulpmiddel voor de vroegtijdige opsporing van microscopisch (= occult) bloed in de stoelgang, wat kan wijzen op bloedende poliepen, mogelijke voorlopers van darmkanker.

Het is een eenvoudige test, met een snel en betrouwbaar resultaat, die in je eigen vertrouwde omgeving kan worden toegepast.

 

We steunen vzw Stop Darmkanker

De vzw Stop Darmkanker is een jonge, dynamische en onafhankelijke NGO met als motto: kennis delen kan levens redden.

De vzw Stop Darmkanker wil iedereen overtuigen dat door vroegtijdige opsporing van poliepen en darmkanker het sterftecijfer door darmkanker drastisch zal dalen. Darmkanker is een sluipmoordenaar.

Elk jaar krijgen meer dan 8500 Belgen de diagnose van darmkanker. Dagelijks sterven er 9 mensen aan darmkanker. Darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende kanker bij mannen. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt, heeft men méér dan 90% kans op genezing.

 

Zelftest

Bloed in de ontlasting kan wijzen op verschillende gastro-intestinale aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals zweren, poliepen, colitis, anale kloven en colorectale kanker. Via visueel onderzoek kunnen deze aandoeningen niet worden opgespoord, en de symptomen zijn vaak niet merkbaar. Alleen de aanwezigheid van bloed in de ontlasting kan een maag-darmstoornis aan het licht brengen. Vanaf de leeftijd van 45 jaar moet de opsporing van bloed in de ontlasting minstens één keer per jaar worden uitgevoerd. De FECOTEST® is een zeer specifieke, snelle, immunologische test. Met FECOTEST® is het niet nodig om een dieetperiode te volgen zoals voor de guaiactesten. Er zijn aanwijzingen dat poliepen, in de meeste gevallen van vroegtijdig gediagnosticeerde ziekten, slechts met tussenpozen bloeden. Daarom moeten gedurende 3 opeenvolgende dagen ontlastingsmonsters worden verzameld om de kans op de detectie van bloedingen te verhogen, zodat een nauwkeurigere diagnose voor de patiënt kan worden gesteld.

Website Fecotest